MULTIPLA SKLEROZA: LIJEČENJE (2023)

Liječenje multiple skleroze (MS) ovisi o obliku bolesti i stanju pacijenta. Lijekovi se daju za modificiranje tijeka bolesti, smanjenje napada i ublažavanje simptoma multiple skleroze uzrokovanih oštećenjem živčanog sustava. Liječenje MS također uključuje rehabilitaciju, fizikalnu terapiju i psihoterapiju.

Liječenje multiple skleroze (MS, multipleks skleroze) nije uvijek lako, nuspojave lijekova koje pacijent uzima mogu biti teške. Liječenje multiple skleroze uglavnom se usredotočuje na tri aspekta. Prva je ublažavanje posljedica tzv relapsi MS-a, tj. epizode tijekom kojih se pojavljuju novi simptomi bolesti ili pogoršavaju ranije postojeće simptome kod pacijenata. Drugi cilj liječenja multiple skleroze je zadržati pacijente u stabilnoj fazi remisije što je duže moguće. Liječenje popratnih bolesti također igra neviđenu ulogu kod bolesnika s MS-om - ovdje liječenje strogo ovisi o tijeku bolesti u određenog pacijenta.

Liječenje multiple skleroze: lijekovi za ublažavanje recidiva MS-a

Glukokortikosteroidi (GC) prva su skupina lijekova koji se koriste u MS bolesnika. Ovi se pripravci primjenjuju u slučaju recidiva multiple skleroze - upotreba je npr. protuedem i protuupalni učinak ovih pripravaka. Zahvaljujući GCS-u moguće je skratiti trajanje neuroloških simptoma recidiva MS-a.

Ovi se lijekovi mogu davati pacijentima i intravenozno i ​​oralno. GKS se intravenozno obično koristi nekoliko dana, u slučaju oralne farmakoterapije, može se preporučiti pacijentima tijekom nekoliko dana, a ponekad i nekoliko (3-4) tjedana. Primarno se koriste lijekovi iz ove skupine, poput metilprednizolona, ​​prednizona ili deksametazona.

Preporučeni članak:

Multipla skleroza (MS): uzroci, vrste, simptomi, liječenje Također pročitajte: Liječi li dijeta multipla sklerozu? Činjenice i mitovi o prehrani u MS-u. Multipla skleroza: vrste bolesti. Vrste MS spastičnosti kod multiple skleroze (MS)

Liječenje MS: lijekovi koji inhibiraju napredovanje bolesti

Liječenje bolesnika u remisiji razlikuje se od slučaja pogoršanja MS. U razdobljima između relapsa, glavni je cilj liječenja smanjiti učestalost njihovog javljanja i usporiti napredovanje multiple skleroze.

(Video) Svijet Zdravlja - Multipla skleroza

Trenutno su lijekovi prve linije za najčešći tip MS (tj. Recidivno-remitentni) pripravci interferona (IFN) i glatiramer acetat. Interferoni su pripravci koji moduliraju aktivnost imunološkog sustava. Interferoni beta 1a i 1b koriste se u MS. Razlike u slučaju ovih vrsta IFN tiču ​​se, između ostalog, učestalost njihove primjene - svi interferoni daju se supkutano, međutim, za agense koji sadrže IFN beta-1a moguće ga je koristiti jednom tjedno, dok se za lijekove koji sadrže IFN beta-1b daju injekcije svakodnevno.

Glatiramer acetat bio je drugi od gore spomenutih lijekova kao primarna opcija liječenja za inhibiranje napredovanja MS. Ovaj se pripravak sastoji od aminokiselina koje sliče onima koje sadrži jedan od proteina u strukturama živčanog sustava. Točan mehanizam djelovanja ovog sredstva još uvijek nije poznat, ali primjetno je da glatiramer acetat ima sposobnost smanjenja aktivnosti jedne od populacija limfocita. Ovaj se lijek, poput pripravaka interferona, daje supkutano, pacijenti im ubrizgavaju svaki dan.

Ostali lijekovi koji se ponekad koriste u bolesnika s MS (uključeni u takozvani tretman druge linije) su:

 • natalizumab (antitijelo protiv integrina limfocita, koje se daje intravenozno svakih 28 dana),
 • fingolimod (oralni lijek, koji se svakodnevno koristi za smanjenje otpuštanja limfocita u perifernu krv),
 • mitoksantron (pripravak s citotoksičnim i imunosupresivnim učinkom, koji se daje intravenozno svaka 3 mjeseca dok se pacijentu ne primijeni najveća dopuštena doza lijeka).

Vrijeme je važno u liječenju MS

Magdalena Fac-Skhirtladze, glavna tajnica PTSR-a, kaže da je važnost brze provedbe odgovarajuće terapije u liječenju multiple skleroze. Izjava je zabilježena tijekom znanstvenog skupa "Fizioterapija za zdravlje".

Vrijeme je važno u liječenju MS

Naše web mjesto razvijamo prikazivanjem oglasa.

Blokiranjem oglasa ne dopuštate nam da stvorimo vrijedan sadržaj.

Onemogućite AdBlock i osvježite stranicu.

(Video) Lijekovi 1.linije za liječenje MS-a, prof.dr.sc. Vanja Bašić Kes

Liječenje MS: Alternativne mogućnosti liječenja

Multipla skleroza - unatoč činjenici da su na ovoj jedinici provedena mnoga istraživanja - i dalje ostaje bolest od interesa za mnoge znanstvenike. Njezini se uzroci još uvijek traže, a istraživanje uporabe drugih lijekova u liječenju multiple skleroze je u tijeku. Na primjer, kod nekih pacijenata postoje pokušaji upotrebe citostatskih i imunosupresivnih pripravaka (kao što su, na primjer, mofetilmikofenolat ili metotreksat).

Znatan broj lijekova istražuje se jer se sumnja da imaju blagotvorne učinke na bolesnike s MS-om. Primjeri uključuju:

 • dimetil fumarna kiselina (dimetil fumarat, tecfidera)
 • alemtuzumab
 • daclizumab
 • okrelizumab
 • laquinimod
 • teriflunamid

Međutim, analize mogućnosti liječenja multiple skleroze usredotočene su ne samo na uporabu farmakoterapije. Istraživanje se provodi fokusirajući se, između ostalog, na Učinak upotrebe ekstrakata kanabisa za ublažavanje simptoma multiple skleroze kao što su bol i ukočenost mišića. Postoje i teorije (trenutno prilično kontroverzne) u vezi s mogućnošću kirurškog liječenja u slučaju dotične bolesti - govorimo o Zambonijevom liječenju MS-a.

Liječenje MS: novi lijekovi, nove terapije

O napretku u liječenju multiple skleroze, novim lijekovima i terapijama dostupnim za pacijente s MS-om, kaže Dr. n. med. Barbara Zakrzewska-Pniewska, Odjel za neurologiju, Medicinsko sveučilište u Varšavi. Izjava je zabilježena tijekom znanstvenog skupa "Fizioterapija za zdravlje".

Liječenje MS - novi lijekovi, nove terapije

Naše web mjesto razvijamo prikazivanjem oglasa.

Blokiranjem oglasa ne dopuštate nam da stvorimo vrijedan sadržaj.

(Video) 🎗 Koji su tipični simptomi multiple skleroze? 🎗

Onemogućite AdBlock i osvježite stranicu.

Liječenje MS: Problemi koji nastaju uz terapiju lijekovima

Gotovo svaki lijek ima svoje moguće nuspojave. Ništa drugačije nije ni s pripravcima namijenjenima liječenju MS-a - ponekad pojava nuspojava znači da se terapija određenim lijekom mora prekinuti i pacijentu ponuditi alternativnu terapijsku opciju.

Glukokortikosteroidi su lijekovi koji mogu biti povezani s mnogim različitim rizicima i stoga se koriste s oprezom. Ovi pripravci mogu dovesti do hipertenzije, poremećaja ugljikohidrata, dermatoloških problema (poput akni), pa čak i do mentalnih poremećaja (u obliku depresivnog raspoloženja, ali i psihotičnih epizoda). GCS također može nadražiti strukture gastrointestinalnog trakta, stoga se kod bolesnika s preopterećenjem (npr. Kod onih s povećanim rizikom od čira na želucu) ponekad koristi zaštitna primjena lijekova iz skupine inhibitora protonske pumpe.

U slučaju pripravaka interferona, kožne reakcije na mjestu primjene lijeka mogu predstavljati problem. Ostale česte nuspojave ovih lijekova su simptomi slični gripi, problemi s jetrom i poremećaji raspoloženja poput depresije.
Glatiramer acetat je lijek koji, slično gore opisanom interferonu, može izazvati kožne reakcije na mjestu injekcije, ali također može dovesti do lipoatrofije.

S druge strane, nuspojave preparata koji se koriste kao druga linija liječenja kod MS-a su različite. Na primjer, fingolimod može dovesti do srčanih poremećaja ili respiratornih poremećaja. Uz mitoksantron, zabilježena je mučnina i povraćanje, a povremeno i gubitak kose te porast infekcija. Zauzvrat, natalizumab može dovesti do povećane učestalosti infekcija mokraćnog sustava ili glavobolje.

Liječenje multiple skleroze: simptomatska terapija

U bolesnika s MS-om važno je ne samo liječiti potencijalne uzroke same MS-a, već i odgovarajuće intervencije za ublažavanje ili uklanjanje različitih problema koji se javljaju u bolesnika. Jedna od njih je spastičnost, stanje u kojem pacijenti imaju povećanu ukočenost i prekomjernu napetost mišića. Ovaj poremećaj mogu pratiti problemi s pokretljivošću, kao i jaki bolovi. U liječenju spastičnosti primjenjive su i farmakoterapija (npr. Primjena baklofena) i kirurške tehnike (npr. Obrezivanje prednjih korijena leđne moždine).

(Video) Lijekovi 2.linije za liječenje multiple skleroze, prof.dr.sc. Vanja Bašić Kes

Pacijenti s multiplom sklerozom mogu imati velike koristi od redovite rehabilitacije. Vježba može omogućiti pacijentima da što duže ostanu u formi, a pomaže i poboljšanju kod ljudi koji imaju oslabljenu mišićnu snagu.

Ostali problemi koji se javljaju u nekih bolesnika s MS-om mogu također zahtijevati specifičan terapijski pristup. Primjeri uključuju:

 • zatvor (kako bi ih spriječili, pacijentima se savjetuje da budu pravilno hidratizirani i jedu hranu koja sadrži vlakna),
 • disfunkcija mokraćnog mjehura (to može uključivati ​​i urinarnu inkontinenciju i poteškoće u mokrenju, pacijenti dobivaju odgovarajuće lijekove za kontrolu, a ponekad pacijent možda treba samokateterizirati),
 • seksualni poremećaji (liječeni i farmakološki i, ako je potrebno, kirurški),
 • jaka bol (u slučaju takozvanih neuropatskih bolova u bolesnika s MS-om, npr. koriste se triciklični antidepresivi, ponekad se koriste i pripravci poput pregabalina ili gabapentina),
 • sindrom umora (ponekad se farmakološki liječi lijekovima poput amantadina i modafinila),
 • psihijatrijski poremećaji (bolesnici s MS mogu imati depresiju, za što se koriste antidepresivi iz različitih skupina).

Rana rehabilitacija kod multiple skleroze: uloga u liječenju MS

Zašto bi rehabilitacija kod multiple skleroze trebala biti što ranija i na kojim razinama? Koja je uloga rane rehabilitacije u liječenju MS? Na ova pitanja odgovara Magdalena Fac-Skhirtladze, glavna tajnica poljskog Društva multiple skleroze.

Rana rehabilitacija kod multiple skleroze - uloga u liječenju MS

Naše web mjesto razvijamo prikazivanjem oglasa.

Blokiranjem oglasa ne dopuštate nam da stvorimo vrijedan sadržaj.

Onemogućite AdBlock i osvježite stranicu.

Preporučeni članak:

(Video) Kako se dijagnostikuje multipla skleroza?

Poljsko društvo za multiplu sklerozu: tako da nitko ne ostane bez podrške!

Videos

1. Slobodan Jotić: Kako sam snagom volje pobedio multipla sklerozu
(E-Braničevo)
2. Prehrana za multiplu sklerozu - dr. Terry Wahls.mp4
(WapfHrvatska)
3. MS danas - lečenje i tretman obolelih
(Drustvo Multiple Skleroze Srbije Srbija)
4. MSTV podcast: Novosti u liječenju multiple skleroze 2022./dr.sc.Tereza Gabelić
(Savez društava multiple skleroze Hrvatske)
5. Kako prepoznati znakove sekundarno progresivne MS/GOŠĆA: prim.dr.sc.Lidija Dežmalj Grbelja
(Savez društava multiple skleroze Hrvatske)
6. 3. MedTalk "Multipla skleroza je trajno progresivna bolest"
(Savez društava multiple skleroze Hrvatske)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 18/09/2023

Views: 6152

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.